ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΙΝ. ΤΗΛ. 6977987543 ΤΗΛ. 210-7219533 - E-MAIL: sorfeasmn@gmail.com ||| sorfeas@otenet.gr

ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ...

 

Δεκέμβριος 2012
“Ντελίριο"- Ένα θέμα στο Γενικό Νοσοκομείο: Ανατρέχοντας στην ιστορία του όρου μέσα στους αιώνες (Α' Μέρος)
Αντωνάτος Σπύρος

Το ντελίριο θεωρείται ως «μια οξεία, κυμαινόμενη, παροδική και αναστρέψιμη κατάσταση - δηλαδή μία διαταραχή του επιπέδου συνείδησης του ασθενούς που αφορά τη μεταβολή της επίγνωσης του περιβάλλοντός του καθώς και τη μειωμένη ικανότητά του να εστιάζει, να διατηρεί, ή να μετακινεί αναλόγως την προσοχή του - η οποία προκαλείται από σωματική ασθένεια». Όμως, παρά τις ″τρεις χιλιετίες έρευνας για το ντελίριο″, σύμφωνα με τον Joseph Francis, παραμένει δύσκολο τελικά στο να το ορίσουμε και εξίσου δύσκολο στο να το μελετήσουμε ως νοσολογική οντότητα.
  Αναλυτικά »


Οκτώβριος 2007
Γαστρεντερολογία και Ψυχιατρικά προβλήματα στα πλαίσια της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου
Αντωνάτος Σπύρος

Το γαστρεντερικό σύστημα και η σχέση του με το συναίσθημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τα πρώτα χρόνια της ψυχοσωματικής ιατρικής. Κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές μελέτες της ψυχοσωματικής ιατρικής έχουν γίνει σε ασθενείς με γαστρικές φίστουλες, οι οποίες επιτρέπουν την άμεση επισκόπηση του γαστρεντερικού σωλήνα. Τόσο τα αποτελέσματα της γαστρεκτομής όσο και η γαστρική κινητικότητα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζονται από τη συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς.
Eστιάζουμε στην ποικιλία των κλινικών περιπτώσεων που είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και οι οποίες αφορούν στο γαστρεντερικό σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παθολογία του ΓΕΣ προκαλεί ψυχολογική δυσφορία (πχ σε φλεγμονώδεις νόσους), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ψυχιατρικό πρόβλημα προκαλεί τη γαστρεντερική διαταραχή (πχ σε διατροφικές διαταραχές). Τέλος, σε άλλες περιπτώσεις, η σχέση μεταξύ νου και κοιλιάς είναι πιθανότατα μια αμφίδρομη (πχ στο πεπτικό έλκος και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

  Αναλυτικά »


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΙΝ. ΤΗΛ. 6977987543 ΤΗΛ. 210-7219533 - E-MAIL: sorfeasmn@gmail.com ||| sorfeas@otenet.gr